Oavsett om du är ägare till en motorcykel eller en bil så är det viktigt att du servar ditt fordon regelbundet. För om du inte gör det så kan det få stora konsekvenser i framtiden. Att regelbundet kontrollera alla vätskor som växellådsolja, motorolja, bromsvätska och glykol är en självklarhet för de flesta. Men det räcker inte på långa vägar om du vill ha ett fordon som håller för många år framåt. Innan du lämnar in ditt fordon bör du dock ringa runt till olika verkstäder för att kontrollera vad de tar för att göra en service då det kan skilja sig mycket åt i pris, från en verkstad till en annan. I DN kunde vi den 23/10-12 läsa artikeln: ”Så pressar du priset på bilservicen”.

Kostnaden för att serva och reparera bilen varierar stort mellan verkstäderna. Den som ringer runt och tar prisuppgifter, väljer en fristående verkstad eller passar på att göra servicen på en mindre ort kan spara tusenlappar.

En större service på en nyare bil kostar i dag omkring 7.000 kronor hos en bilhandlare med märkesverkstad i Stockholm. Men bara 45 minuter bort går det att få en likvärdig service för omkring 5.000 kronor, visar DN:s genomgång av servicekostnader.

– Du måste vara alert för att få valuta för pengarna. Det kan skilja flera tusen på en enkel 6000-milaservice, bekräftar Leif Fagerlund, nyligen pensionerad från kontrollorganisationen Kontrollerad bilverkstad, och med stor erfarenhet av att granska bilverkstäder.

Köp dina reservdelar online

Ett annat sätt att spara pengar när man ska reparera eller serva sitt motorfordon är att själv köpa de delar som man behöver online. Om du exempelvis är på jakt efter en prisvärd startmotor så ska du absolut beställa hem den över nätet. På så vis spar du såväl pengar som energi då du slipper ge dig ut och leta i en fysisk butik där du allt som oftast får trängas med en mängd andra människor.